De Veluwse Heidebrouwerij

 

Drie enthousiaste amateur-bierbrouwers, waaronder Gerrit Hammink, kwamen op het idee een ambtelijk streekbier te brouwen, net zoals rond 1800, toen Ede nog zijn eigen brouwerij bezat en het brouwen van bier een onderdeel was van het dagelijks leven. Zo ontstond het Veluws Heidebier. In het Veluws Heidebier is Wageningse gerstemout en echte Veluwse heidehoning verwerkt; er worden dus uitsluitend regionale ingrediënten gebruikt.

De Veluwe, bekend om het Nationale Park De Hoge Veluwe, de verschillende bos– en heidegebieden en vele andere bezienswaardigheden en attracties, trekt elk jaar weer vele toeristen uit het gehele land, op zoek naar rust, ruimte, natuur en ontspanning. Wat zo'n 25 jaar als hobby begon heeft uiteindelijk geresulteerd in de oprichting van de Veluwse Heidebrouwerij: 

Automatiseerder Gerrit Hammink (1956) won twee keer het Open Nederlands Kampioenschap (ONK): in 1996 en in 1999 en werd een keer tweede (1995). In 1999 werd zijn lichte Meibokbier zelfs bekroond met het - op dat moment - hoogst aantal punten ooit vergeven (92 van de 100). 

In 1995 kwam de plaatselijke landbouwschool, het Groenhorstcollege, in het kader van een eenmalig project, met het idee voor een 'Bier van de Ginkelse heide' op de proppen. Voor Gerrit was dit een bron van inspiratie. Nog datzelfde jaar kwam het, met behulp van de brouwfaciliteiten van een andere brouwerij gebrouwen, Veluws Heidebier op de markt. Dit bier werd afgezet via plaatselijke slijters in- en rondom Ede. 

Echter door omstandigheden moest Gerrit het project stilleggen en was vanaf 2003 twee jaar brouwer bij Brouwerij De Drie Ringen in Amersfoort. 

De combinatie werken (automatisering) en brouwen bleek echter een lastige combinatie en Gerrit legde de roerstok bij De Drie Ringen erbij neer. Inmiddels werd Gerrit lid van biervereniging Triple-W in Nijmegen. Hier leerde hij onder andere Michiel van der Kaaden en Pim Hopman kennen. 

Samen met hen volgde hij cursussen voor keurmeester welke met goed gevolg werd afgelegd en houd hij zich vanaf die tijd ook bezig met het proeven, beoordelen en jureren van bieren als gelicentieerd BKG keurmeester. 

Echter het brouwersbloed stroomde nog steeds door de aderen en hield de droom levend om ooit nog eens een eigen brouwerij te hebben. Hij richtte in augustus 2005 samen met Michiel van der Kaaden De Veluwse Heidebrouwerij op met als doel de promotie van van streekbieren/-producten. Het middel om dit doel te bewerkstelligen is een eigen assortiment bieren met een regionaal karakter. 

In de loop van 2006 besloot Michiel van der Kaaden wegens tijdgebrek zijn activiteiten voor De Veluwse Heidebrouwerij te staken en ging Gerrit alleen verder. 

In 2010 kwam na 1,5 jaar van voorbereiding en wachten de kans om op de leegkomende kazerneterreinen in Ede de manschappenkeuken te huren en kon Gerrit zich geheel gaan richten op het nieuwe project en vanaf september 2011 werd de voormalige keuken ingericht naar een brouwerij met proefgelegenheid. Zijn vrouw was een paar jaar eerder gestart met een onderneming die natuurlijke zeep produceerde en was op zoek naar een goede locatie die ook gevonden werd in het voormalige keukengebouw. en zo werd op 30 maart 2012 de Veluwse Heidebrouwerij/Reginazeep officieel geopend. 

De brouwerij wil zich gaan inzetten voor regionale activiteiten en bezienswaardigheden in en om de Veluwe en daardoor het stimuleren van ambachtelijke streekproducten zoals bv. zeep en heidehoning. Als basis is gekozen het brouwen en promoten van eigen gebrouwen bier. Elk bier zal een regionaal karakter meekrijgen, hetzij door het verwerken van ambachtelijke streekproducten zoals heidehoning van de Ginkelse- en Edese heide- of door het gebruik van bijv. in de regio verbouwde gerst en/of hop. 

Voor speciale activiteiten en/of gelegenheden zullen we een bijzonder etiket maken om zo deze activiteiten meer naamsbekendheid te geven. Door de verkoop hiervan worden regionale activiteiten gesteund in het verdere voortbestaan. Het Veluws Heidebier draagt het keurmerk van SPN Nederland en mag zich daarom erkend streekproduct noemen. Hierdoor bent u er verzekerd van dat u een echt en eerlijk streekproduct in handen hebt.

Nieuwe Kazernelaan 2
6711 JC Ede gld
Telefoon: 0318-785428
info@veluwseheidebrouwerij.nl
https://www.veluwseheidebrouwerij.nl/