Honderden parachutisten bij Airborne herdenking 20 september

Zaterdag 20 september 2014 vindt voor de 70ste keer de herdenking plaats van de Slag om Arnhem. Het Airborne programma begint om 9.30 uur en duurt tot circa 16.00 uur.
In Ede landen vanaf 10.00 uur honderden parachutisten op de Ginkelse Heide. Een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland. De luchtlandingen geven een beeld van hoe de Mass Drop er in 1944 uit moet hebben gezien. Na de eerste Mass Drop begint de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide, bij het Airborne monument aan de N224. Ongeveer 70 Arnhem Veteranen uit Engeland zijn aanwezig om deze herdenking bij te wonen. De para’s zullen zowel voor als na de herdenking springen, zodat iedereen dit spectaculaire schouwspel kan meemaken.
Historisch vliegtuigen
 
Engelse parachutisten van het 4th Battalion The Parachute Regiment uit Engeland, militairen van de 11de  Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para’s uit onder andere Amerika en andere NATO landen en tientallen Pathfinders zullen springen tijdens de Airborne luchtlandingen uit verschillende vliegtuigen, waaronder Herculessen en een Dakota. De vliegtuigen komen, net als in 1944, aanvliegen vanuit het zuiden wat een mooi beeld geeft voor het publiek. Zoveel parachutisten en meerdere vliegtuigen naast elkaar bieden een goede weergave van hoe de Mass Drop er in 1944 uit heeft gezien.
Dit jaar worden er ruim 40.000 bezoekers verwacht mede doordat er een historisch basecamp wordt ingericht met re-enactment van het 30e Engelse Legerkorps, het legeronderdeel dat het grondoffensief in 1944 voor haar rekening nam. Het is uniek te noemen dat nu in Ede het ‘Garden’ gedeelte aanwezig is bij het grootschalig parachutespringen (‘Market’).
Herdenking
 
Na de eerste Mass Drop begint om ongeveer 11.15 uur de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide bij het Airborne monument aan de N224. Deze herdenking bestaat uit enkele toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen.
Er worden kransen gelegd door vertegenwoordigers van het Engelse Parachute Regiment, vertegenwoordigers van het voormalig verzet, jongeren en civiele en militaire autoriteiten. De herdenking eindigt met het indrukwekkende Highland Cathedral, gespeeld door de Band of the Parachute Regiment samen met de Pegasus Pipes and Drums Band uit Barneveld. Daarna, rond 12.00 uur, worden de luchtlandingen vervolgd tot ca. 15.00 uur.
Airbornemarkt
 
Bij de Schaapskooi op de Ginkelse hei is een Airbornemarkt. Naast horeca zijn er allerlei activiteiten voor kinderen, die te maken hebben met de Airborne. Het programma is omlijst met muziek en living history. Na jaren afwezigheid is de Band of the parachute regiment weer aanwezig op de hei  Er is een Airbornemarkt met kramen waar allerlei artikelen en militaria te zien en te koop zijn. De verenigingen Airborne Battlewheels (ABW) en Keep Them Rolling (KTR) zullen langs het droppingsgebied staan met historisch militaire voertuigen. Bij KTR gaat het om zo’n 100 voertuigen, die allemaal technisch in prima staat verkeren. ABW is meer een living history groep, waarbij in de ruim 50 voertuigen ook de soldaten van 1944 te zien zijn.
Verkeersmaatregelen
 
Er zijn speciale verkeersmaatregelen van kracht. De N224 wordt voor doorgaand verkeer afgesloten. Bezoekers komende vanuit Ede en Apeldoorn kunnen parkeren op het MOB-complex Ede-Driesprong. Vandaar rijden vanaf 08.00 uur gratis pendelbussen naar de hei.
Bezoekers komend via de A12 van de Arnhem-kant kunnen parkeren op het weiland aan de N224 en bij de houtwerf. Vanaf NS station Ede-Wageningen worden eveneens gratis pendelbussen ingezet.
Voor meer informatie kunt u terecht op: www.ede.nl/airborne.