Honderden parachutisten bij Airborne herdenking 21 september

 

Zaterdag 21 september 2013 vindt voor de 69ste keer de herdenking plaats van de Slag om Arnhem. Bij de luchtlandingen in Ede op de Ginkelse Heide zullen bijna 800 parachutisten springen. Een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland. Elk jaar komen nog Arnhem Veteranen speciaal over uit Engeland voor deze herdenking. Het Airborne programma begint om 9.30 uur en duurt tot circa 15.00 uur.
Engelse parachutisten van het 4th Battalion The Parachute Regiment uit Engeland, militairen van de 11de Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para’s uit onder andere Amerika en andere NATO landen en tientallen Pathfinders zullen springen tijdens de Airborne luchtlandingen uit verschillende vliegtuigen, waaronder Herculessen en een Dakota. De vliegtuigen komen, net als in 1944, aanvliegen vanuit het zuiden wat een mooi beeld geeft voor het publiek. Zoveel parachutisten en meerdere vliegtuigen naast elkaar bieden een goede weergave van hoe de Mass Drop er in 1944 uit heeft gezien.
Ongeveer 80 Arnhem Veteranen uit Engeland zijn aanwezig om deze herdenking bij te wonen. De para’s zullen zowel voor als na de herdenking springen, zodat iedereen dit spectaculaire schouwspel kan meemaken.
Muziekprogramma
 
Het muziekprogramma begint om 10.00 uur met een optreden van de Harmonie Ede. Tijdens de officiële herdenking om 11.15 uur zal de Band of the Parachute Regiment samen met Pegasus Pipes and Drums de volksliederen en Highland Cathedral spelen. ’s Middags zal om 13.00 uur de Band of Liberation een Airborne concert verzorgen, samen met de Engelse zangeres Rebecca Robinson. Toegang is gratis.
Herdenking
 
Na de eerste Mass Drop begint om ongeveer 11.15 uur de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide bij het Airborne monument aan de N224. Deze herdenking bestaat uit enkele toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen.
Er worden kransen gelegd door vertegenwoordigers van het Engelse Parachute Regiment, vertegenwoordigers van het voormalig verzet, jongeren en civiele en militaire autoriteiten. De herdenking eindigt met het indrukwekkende Highland Cathedral, gespeeld door de Band of the Parachute Regiment samen met de Pegasus Pipes and Drums Band uit Barneveld. Daarna, rond 12.00 uur, worden de luchtlandingen vervolgd tot ca. 15.00 uur.
Airbornemarkt
 
Bij de Schaapskooi op de Ginkelse hei is een Airbornemarkt. Naast horeca zijn er allerlei activiteiten voor kinderen, die te maken hebben met de Airborne. Het programma is omlijst met muziek en living history. Na jaren afwezigheid is de Band of the parachute regiment weer aanwezig op de hei  Er is een Airbornemarkt met kramen waar allerlei artikelen en militaria te zien en te koop zijn. De verenigingen Airborne Battlewheels (ABW) en Keep Them Rolling (KTR) zullen langs het droppingsgebied staan met historisch militaire voertuigen. Bij KTR gaat het om zo’n 100 voertuigen, die allemaal technisch in prima staat verkeren. ABW is meer een living history groep, waarbij in de ruim 50 voertuigen ook de soldaten van 1944 te zien zijn.
Verkeersmaatregelen
 
Er zijn speciale verkeersmaatregelen van kracht. De N224 wordt voor doorgaand verkeer afgesloten. Bezoekers komende vanuit Ede en Apeldoorn kunnen parkeren op het MOB-complex Ede-Driesprong. Vandaar rijden vanaf 08.00 uur gratis pendelbussen naar de hei.
Bezoekers komend via de A12 van de Arnhem-kant kunnen parkeren op het weiland aan de N224 en bij de houtwerf. Vanaf NS station Ede-Wageningen worden eveneens gratis pendelbussen ingezet.
Voor meer informatie kunt u terecht op: www.ede.nl/airborne.